förskolan Krukan

- Får små frön att växa

Söderungar

Vi är ett föräldrakooperativ mitt bland lekparker och barnkultur på Söder i Stockholm.

Här finns 20-22 barn och 4-5 vuxna, det varierar lite beroende på ekonomi och deltidstjänster. 

Barnen är mellan 1 och 5 år och vår strävan är att ha så jämn åldersfördelning som möjligt, på det sättet kan vi enklare dela in barnen i smågrupper för att tillgodose allas behov. 

 

VÅR FRAMGÅNG

På Krukan är det viktigt att alla barn trivs och är bra kompisar. Vi samarbetar och hjälper varandra när det behövs. Vi jobbar efter devisen:

  • Försök själv
  • Fråga en kompis
  • Fråga en vuxen

Krukans ledord är
Lust, Lek och Lärande

Allt vi gör har sin grund i våra styrdokument:

Så här jobbar vi med barnen på krukan

Vi går ofta till parkerna i kvarteret - Timmermansparken, Ivar Lo eller Bergsgruvan. Ibland tar vi bussen till Vasaparken eller Bläckan och ännu oftare sätter vi oss på pendeln till Rudan, där vi får äkta skogskänsla, grillar vår mat, letar skatter och försöker fånga fisk med håv. 

Nån gång per termin går vi på teater och museum. ibland bjuder biblioteket in oss på sångstund, i vintras fokuserade de på Lennart Hellsing. Det blev så uppskattat att vi ägnade hela terminen åt hans figurer. Vi sydde Herr Gurkor och trallade hans visor från morgon till kväll. Barnen gjorde egna dräkter, målade och klistrade kulisser och ställde slutligen till med en sommarshow där såväl trollkarlen av Kina, Petronella från Plaskeby och Krakel Spektakel dök upp.

Vi föredrar projekt som sträcker sig under längre tid, den här terminen jobbar vi med matematik och naturkunskap. Vi gör experiment och mattelekar, vi letar symboler och geografiska former på gator och torg, i lekrummet och på bussen.